Arte de frutas
Since 1922

Bollo grundades 1922 av José Vercher Cuñat och leds idag av hans barnbarn och barnbarnsbarn. I början var Bollo helt inriktat på apelsiner och clementiner men idag rymmer sortimentet även mycket annat, som melon, avokado, mango och stenfrukter som persika plommon och nektarin. Allt är av en kvalitet som går långt utöver det du brukar hitta i svensk handel. 

Piel del Sapo 17.jpg

Det är ingen slump. Det hela börjar med det som en vinkännare skulle kalla terroir:  den fina jordmånen, det snudd på perfekta klimatet och – viktigast av allt – förmågan att utnyttja de naturliga förutsättningarna maximalt. 

 

Det handlar om en hundraårig kunskap, nedärvd från generation till generation, om exempelvis vilken sorts apelsin som trivs bäst högt uppe på bergssluttningen och vilken som utvecklas bäst längst ner i dalgången. Eller vetskapen om att mandariner faktiskt får en speciell arom om den får växa tillsammans med vild rosmarin. Det där sista är något som Pepe Vercher fick lära sig som barn av sin farfar José, han som en gång grundade företaget.  

Det tar 5 veckor för oss att plocka ett träd

Under parollen ”Arte en fruta” – fruktodling som en konstform – tillämpar Bollo en rad strikta förhållningsregler: Utgå alltid från de godaste och mest smakrika sorterna. Odla frukten med omsorg. Låt den få växa i den takt den behöver och plocka den inte förrän den nått exakt rätt mognadsgrad. 

 

Eftersom frukten mognar tidigare på solsidan än inne i lövverket eller på skuggsidan innebär detta att varje träd måste skördas fem till sex gånger under en och samma säsong. Det är inte ett billigt sätt att producera frukt. Men vill man erbjuda premiumfrukt med smak och kvalitet i absolut världsklass, så har man inget annat val.

12698234_944381938971515_4375615702994754278_o.jpg
260322696_4699622596780745_1461980594312907018_n.jpeg
150087607_3856360731106940_4730378482934748740_n.jpeg
35205575_1788207791255588_7021142111474941952_n.jpg